top of page

Artikel GAZET VAN DEURNE

Vandaag is het op de dag af 75 jaar geleden dat in Deurne een van de bloedigste pagina’s werd geschreven: de deportatie van een groot deel van het politiekorps.

Deze namiddag werd aan het vredesmonument op het Wim Saerensplein eer betoond aan de 43 agenten die in de nacht van 14 op 15 januari 1944 naar Duitse strafkampen werden gedeporteerd. Ook toenmalige burgemeester Alfons Schneider onderging hetzelfde lot. Slechts 8 agenten overleefden deze nachtmerrie. Voorzitter van de districtsraad Frank Geudens (sp.a) verduidelijkte de symboliek van het monument. Hij bracht eer aan de politie en riep de jongeren op om het belang van vrede steeds weer voorop te stellen.

 

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) ging terug in de tijd: “Het leed van toen is met geen pen te beschrijven. 43 agenten en ook nog een aantal burgers werden weggevoerd. De families waren toen groter en bleven in elkaars buurt wonen. We kunnen schatten dat toen 1/3 van de Deurnese bevolking hierdoor is geraakt.” Daarna zetten leerlingen een kaarsje bij elke zuil en speelde een doedelzakspeler in een kring van jongeren en politieagenten een ingetogen Amazing Grace. Onder de aanwezigen was ook Hugo Mertens, zoon van de weggevoerde agent Guillaume Mertens. Hij heeft zijn vader nooit gekend.

...

IMG_3220_k.jpg
bottom of page